Cultuurtuin, Paramaribo, Suriname
'Managementplan voor een recreatief stedelijk bos in de stad'
Dit rapport, in opdracht van de Green Growth Suriname Foundation en in samenwerking met het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (Paramaribo, Suriname), richt zich op het behoud van de Cultuurtuin in Suriname.
Het document bevat analyses van beleidskaders, eigendomsgrenzen en wetenschappelijk onderzoek, met als doel het voorkomen van illegale grondtoewijzing en het behoud van het bos op beleidsniveau. Het biedt suggesties voor een toekomstvisie en benadrukt de noodzaak van samenwerking met lokale partners en experts. Studio Lindsey Van De Wetering is betrokken als adviseur en heeft eerder een prijswinnend ontwerp voor de Cultuurtuin ontwikkeld.
Opgericht in 1898 als een botanische proeftuin, was het ontworpen om te experimenteren met zowel inheemse als exotische plantensoorten. Vandaag de dag is de tuin overvloedig gevuld met zeldzame bomen en gewassen van over de hele wereld, waarvan vele gedijen in deze omgeving. Deze gekweekte soorten blijven floreren, trekken een diverse reeks vogels en insecten aan en dragen bij aan de buitengewone biodiversiteit en unieke ecosystemen die te vinden zijn in de hoofdstad van Suriname.
​
Met een prachtige verzameling unieke planten, een groot vijver en een betoverend symfonie van lokale vogels, apen, insecten en meer, is de Cultuurtuin een prachtige oase. Zijn ongeëvenaarde diversiteit aan vogelsoorten maakt het bijzonder populair onder vogelliefhebbers.
Echter is de tuin overwoekerd en verwaarloosd geraakt, en er moet veel worden gedaan om de recente toename van illegale houtkap aan te pakken. Het gebrek aan onderhoud heeft ertoe geleid dat de wandelpaden zijn overwoekerd, waardoor een relatief onveilige omgeving is ontstaan en het sociaal toezicht ontbreekt. Er zijn de afgelopen jaren verschillende incidenten geweest. Bovendien is het park versnipperd geraakt door de ongecontroleerde uitgifte van gronden.
De Cultuurtuin heeft het potentieel om zeer relevant te zijn voor de hoofdstad van Suriname, Paramaribo, vanwege zijn educatieve, recreatieve en economische mogelijkheden. Om optimaal gebruik te maken van de resterende 7 hectare, is dringende actie nodig om een beheersplan te ontwikkelen om te beschermen wat er nog over is van de Cultuurtuin, die in 1898 90 hectare besloeg.